Download Cetking Verbal Reasoning Cause and Effect Must Do Questions PDF PDF

TitleCetking Verbal Reasoning Cause and Effect Must Do Questions PDF
File Size284.7 KB
Total Pages13
Document Text Contents
Page 2

Cetking Must do Verbal Reasoning
No one knows CET better than CETing




For your mock taking strategies call us and join cetking workshops for shortcuts
CETking Workshops • CETking Mocks • GDPI Clinic

For details log on to www.cetking.com or Call 9820500380 P a g e | 2

Cause and Effect


Below in each of the questions are given two statements I and II. These statements may be
either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of
these statements may be the effect of the other statements. Read both the statements and
decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two
statements.
Mark answer

(A) If statement I is the cause and statement II is its effect.

(B) If statement II is the cause and statement I is its effect.

(C) If both the statements I and II are independent causes.

(D) If both the statements I and II are effects of independent causes.

(E) If both the statements I and II are effects of some common cause.


1. Statements:

I. Standard of living among the middle class society is constantly going up since
part of few years.
II. Indian Economy is observing remarkable growth.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect.
B. Statement II is the cause and statement I is its effect.

C. Both the statements I and II are independent causes.
D. Both the statements I and II are effects of independent causes.
E. Both the statements I and II are effects of some common cause.
Cetking.com

Answer: Option A
Explanation:

Since the standard of living among the middle class society is constantly going up so

Indian Economy is observing remarkable growth.


2. Statements:

I. The meteorological Department has issued a statement mentioning deficient
rainfall during monsoon in many parts of the country.

II. The Government has lowered the revised estimated GDP growth from the level

of earlier estimates.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect.
B. Statement II is the cause and statement I is its effect.

Cetking.com
Cetking.com
C. Both the statements I and II are independent causes.
D. Both the statements I and II are effects of independent causes.
E. Both the statements I and II are effects of some common cause.
Cetking.com

Answer: Option D
Explanation:

Both the statements I and II are effects of independent causes.

Page 6

Cetking Must do Verbal Reasoning
No one knows CET better than CETing




For your mock taking strategies call us and join cetking workshops for shortcuts
CETking Workshops • CETking Mocks • GDPI Clinic

For details log on to www.cetking.com or Call 9820500380 P a g e | 6



13. Statements:

I. All the schools in the area had to be kept closed for most part of the week.
II. Many parents have withdrawn their children from the local schools.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect.
B. Statement II is the cause and statement I is its effect.
C. Both the statements I and II are independent causes.

D. Both the statements I and II are effects of independent causes.
E. Both the statements I and II are effects of some common cause.
Cetking.com

Answer: Option E
Explanation:

Both the statements are effects of some common cause.

Cetking.com
Cetking.com
14. Statements:

I. The literacy rate in the district has been increasing for the last four years.
II. The district administration has conducted extensive training programme for the
workers involved in the literacy drive.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect.
B. Statement II is the cause and statement I is its effect.
C. Both the statements I and II are independent causes.
D. Both the statements I and II are effects of independent causes.

E. Both the statements I and II are effects of some common cause.
Cetking.com

Answer: Option B
Explanation:

As the district administration has conducted extensive training programme for the workers

involved in the literacy drive, therefore, the literacy in the district has been increasing for the
last four years.



15. Statements:

I. The car manufacturing companies have recently increased the prices of mid-sized cars.
II. The Government recently increased the duty on mid-sized cars.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect.

B. Statement II is the cause and statement I is its effect.
C. Both the statements I and II are independent causes.
D. Both the statements I and II are effects of independent causes.

E. Both the statements I and II are effects of some common cause.
Cetking.com

Answer: Option B
Explanation:

Since the government has recently increased the duty on mid-sized cars, therefore, the car
manufacturing companies have recently increased the prices of mid-sized cars.

Cetking.com
Cetking.com



16. Statements:

I. The university officers have decided to conduct last examination every year in
March/April in order to announce the result at proper time.
II. In past the result was declared late by the University due to the lack of number of
examiners.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect.

Page 7

Cetking Must do Verbal Reasoning
No one knows CET better than CETing




For your mock taking strategies call us and join cetking workshops for shortcuts
CETking Workshops • CETking Mocks • GDPI Clinic

For details log on to www.cetking.com or Call 9820500380 P a g e | 7

B. Statement II is the cause and statement I is its effect.
C. Both the statements I and II are independent causes.

D. Both the statements I and II are effects of independent causes.
E. Both the statements I and II are effects of some common cause.
Cetking.com

Answer: Option B
Explanation:

Since in the past the result was declared late by university, it has decided to conduct the
examination in March/April in order to announce the result at proper time.
17. Statements:

I. The State Government has announced special tax package for the new industries to be
set-up in the State.
II. Last year the State Government had hiked the taxes for all industrial activities in the
State.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect.

B. Statement II is the cause and statement I is its effect.
C. Both the statements I and II are independent causes.
D. Both the statements I and II are effects of independent causes.
E. Both the statements I and II are effects of some common cause.
Cetking.com

Answer: Option B
Explanation:

Cetking.com
Cetking.com
Because due to hike of taxes last year the State Government has announced special tax
package the new industries to be set up in the State.



18. Statements:

I. The government has allowed private airline companies in India to operate to overseas
destinations.
II. The national air carrier has increased its flights to overseas destinations.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect.

B. Statement II is the cause and statement I is its effect.
C. Both the statements I and II are independent causes.
D. Both the statements I and II are effects of independent causes.

E. Both the statements I and II are effects of some common cause.
Cetking.com

Answer: Option A
Explanation:

Since the Government has allowed private airline companies in India to operate to overseas,
so the national air carrier has increased its flights to overseas destinations.


19. Statements:

I. The Government has imported large quantities of sugar as per trade agreement with
other countries.
II. The prices of sugar in the domestic market have fallen sharply in the recent months.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect.

B. Statement II is the cause and statement I is its effect.
C. Both the statements I and II are independent causes.
D. Both the statements I and II are effects of independent causes.
E. Both the statements I and II are effects of some common cause.
Cetking.com

Cetking.com
Cetking.com

Page 12

Cetking Must do Verbal Reasoning
No one knows CET better than CETing




For your mock taking strategies call us and join cetking workshops for shortcuts
CETking Workshops • CETking Mocks • GDPI Clinic

For details log on to www.cetking.com or Call 9820500380 P a g e | 12

complaining the disturbances caused by cell phone ring tones inside the classrooms.

Cetking.com
Cetking.com
A. Statement I is the cause and statement II is its effect.

B. Statement II is the cause and statement I is its effect.
C. Both the statements I and II are independent causes.
D. Both the statements I and II are effects of independent causes.

E. Both the statements I and II are effects of some common cause.
Cetking.com

Answer: Option B
Explanation:

Since the teachers of the colleges complained to the university about the disturbances caused
by cell phone ring-tones inside the class-rooms, the university authority has instructed all the

colleges under its jurisdiction to ban use of cell phones inside the college premises.


34. Statements:

I. Majority of people residing in the locality have decided to protest against the
municipality authority's decision to allow construction of a shopping mall in the
locality.
II. Many shopping malls have been opened all over the city in the recent time.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect.
B. Statement II is the cause and statement I is its effect.
C. Both the statements I and II are independent causes.
D. Both the statements I and II are effects of independent causes.

E. Both the statements I and II are effects of some common cause.
Cetking.com

Answer: Option B
Explanation:

Since in the recent time, many shopping malls have been opened all over the city, therefore,
majority of the people residing in the locality have decided to protest against the municipality
authority's decision to allow construction of a shopping mall in the locality.

35. Statements:

Cetking.com
Cetking.com
I. The Government has reduced the prices of petroleum products by five percent a week
after increasing the prices by ten percent.
II. The rate of inflation dropped marginally during the last week.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect.
B. Statement II is the cause and statement I is its effect.
C. Both the statements I and II are independent causes.

D. Both the statements I and II are effects of independent causes.

E. Both the statements I and II are effects of some common cause.
Cetking.com

Answer: Option D
Explanation:

Both the statements I and II are effects of independent causes.


36. Statements:

I. Police authority has recently increased vigil during the evening hours in the locality.
II. There has been considerable reduction in the incidents of petty crimes in the locality.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect.
B. Statement II is the cause and statement I is its effect.

C. Both the statements I and II are independent causes.

Similer Documents