Download Maple TA Test PDF

TitleMaple TA Test
File Size141.8 KB
Total Pages18
Document Text Contents
Page 1

1

Maple Ho’s
Math 1B Maple Lab Test

Question 1: Score 1/1
Before attempting this question you should work through the self-directed learning Module
"Lesson 10 - Further Linear Algebra" on UNSW Blackboard.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Use Maple to find the eigenvalues of

.

Enter the eigenvalues in the box below as a Maple set. (Eg, if the eigenvalues were 1, 2, 3, 4,
you should enter {1,2,3,4} .)
To avoid typing errors, you may copy and paste the following sequence of entries of :
-59469, 60056, -11468, 43500, 6019, -29005, 23370, -14188, 36462, 7277, 13340, -13070, -
20632, -3014, -650, -13520, 47960, -4176, 8308, 11420, -9269, -2296, -1260, -820, -28757
and edit it appropriately to create a matrix.

Solution:

 A:=<<-59469, 60056, -11468, 43500, 6019>|< -29005, 23370, -14188, 36462, 7277>|<
13340, -13070, -20632, -3014, -650>|< -13520, 47960, -4176, 8308, 11420>|< -9269, -
2296, -1260, -820, -28757>>;

 with(LinearAlgebra):
 Eigenvalues(A);

Answer:
(Do not copy from Maple, take note of formatting, order of eigenvalues does not matter)

{-38590, -30872, -23154, -15436, 30872}

Page 2

2

Question 2: Score 1/1



Before attempting this question you should work through the self-directed learning Module
"Lesson 10 - Further Linear Algebra" on UNSW Blackboard.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Use Maple to find the rank of

.

To avoid typing errors, you can copy and paste the following sequence of entries of :
11572, -17744, 8104, -7108, 26860, 11287, 27466, -25076, 29447, -26435, -41749, -36022,
38372, -18029, 28985, -18340, -9400, 25520, -12980, 22100, 44806, 33148, -26288, 30686, -
15470
and edit it appropriately to make a matrix. Enter the rank of in the box below.


Solution:


 A:=<<11572, -17744, 8104, -7108, 26860>|< 11287, 27466, -25076, 29447, -26435>|<
-41749, -36022, 38372, -18029, 28985>|< -18340, -9400, 25520, -12980, 22100>|<
44806, 33148, -26288, 30686, -15470>>;

 with(LinearAlgebra):
 Rank(A);

Answer:

5

Page 9

9

Question 14: Score 1/1



Which of the following is a correct Maple command that will define the line L, for use with
the geom3d package, to be the line passing through the point A and in the direction of the

vector ? You may assume that the geom3d package has already been loaded and the

point A has already been defined.
Answer:

line(L, [A, [1,2,3]])

Question 15: Score 1/1



Which of the following is a correct Maple command that will define the plane P, for use with
the geom3d package, to be the plane passing through the three points A, B and C? You may
assume that the geom3d package has already been loaded and the points A, B and C have
already been defined.

Answer:
plane(P, [A, B, C])



Question 16: Score 1/1



Which of the following is a correct Maple command that will define the plane P, for use with

the geom3d package, to be the line passing through the point A with normal vector

? You may assume that the geom3d package has already been loaded and the point A has
already been defined.

Answer:
plane(P, [A, [1,2,3]])

Page 10

10

Question 17: Score 1/1



Which of the following is a correct Maple command that will define the sphere S, for use
with the geom3d package, to be the sphere with centre A and radius r? You may assume
that the geom3d package has already been loaded and the point A and radius r have
already been defined.



Answer:
sphere(S, [A, r])



Question 18: Score 1/1



Which of the following is a correct Maple command that will define the sphere S, for use
with the geom3d package, to be the sphere with a diameter being the line segment joining the
two points A and B? You may assume that the geom3d package has already been loaded and
the points A and B have already been defined.

Answer:
sphere(S, [A, B])



Question 19: Score 1/1



Which of the following is a correct Maple command that will define the sphere S, for use
with the geom3d package, to be the sphere passing through the four points A, B, C and
E? You may assume that the geom3d package has already been loaded and the points A, B,
C and E have already been defined.
(Note that the 4th point is called E to avoid using D which is used by Maple for
differentiating functions.)

Answer:
sphere(S, [A, B, C, E])



Question 20: Score 1/1



Which of the following is a correct Maple command from the geom3d package that will
define T to be the intersection of the two spheres S1 and S2? You may assume that the
geom3d package has already been loaded and the spheres S1 and S2 have already been
defined.

(Note that although the help page for "geom3d,intersection" in Maple does not include the
case of two spheres, "intersection" works for two spheres using a form similar to the
intersection of two planes.)

Answer:
intersection(T, S1, S2)

Page 17

17

Question 27: Score 3/3



A simple iteration procedure with and

, ,

is being used to find an approximate solution to the equation .

Select the correct expressions from the drop down menus to define a procedure which takes a
positive integer m and uses a for loop to calculate . The procedure should

return if and otherwise. All calculations are done using
30 significant figures.
Answer: (Green highlight = multiple choice)

 Digits := 30; # shift + enter
f := proc(m) # shift + enter
local a,i; # shift + enter
a[0] := 0; # shift + enter
for i from 1 to m do # shift + enter
a[i] := evalf(sin((1+a[i-1]/6)^2)) # shift + enter
end do; # shift + enter
if abs(a[m]-a[m-1]) <10^(-16) then # shift + enter
a[m] # shift + enter
else # shift + enter
-1 # shift + enter
end if # shift + enter
end proc;

Use this procedure to calculate and and enter your answers in the box below as
decimal approximations correct to 30 significant figures. To prevent typing errors, you can
copy and paste your answers from your Maple worksheet.
The value of is
Solution:

 f(9);
Answer:

-1
The value of is
Solution:

 f(20);

Answer:

0.976125175779941224727247391125

Page 18

18

Good Luck!

Similer Documents